Onderwijs (pagina 49) - NRC (2024)

Artikel 23Slob ontketent nieuwe schoolstrijd met uitspraak over hom*oseksualiteitMinister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) wilde de vrijheid van onderwijs beschermen met een omstreden uitspraak over identiteitsverklaringen. Hij bereikte het tegendeel.
Passend onderwijsHet passend onderwijs is na zes jaar nog geen succesverhaalEr lijkt weinig verbeterd sinds de invoering van passend onderwijs, maar experts willen niet van mislukking spreken. „In elk systeem lopen kinderen vast.”
Analyse Vrijheid van onderwijsOphef over hom*o-uitspraken ontploft in het gezicht van Arie SlobMaandag verdedigde Slob in eerste instantie reformatorische scholen die hom*oseksuele relaties afwijzen. Hij nam dat terug na ophef. Zo werd het burgerschapsdebat toch nog gevaarlijk voor de minister.
OpinieOp je achttiende je bachelordiploma halen, waarom niet?Jongeren zijn slim, ambitieus en gedisciplineerd, schrijft Gürkan Çelik. Alleen: het onderwijssysteem staat die drang om te leren in de weg. Sta leerlingen toe op hun achttiende een bachelordiploma te halen.
Interview PechvogelsNieuwe vrienden maak je niet via een scherm‘Het nieuwe studeren’ – online, geen mensen ontmoeten – is lastig voor veel jongeren. „Ik heb bijna geen colleges gevolgd. Omdat ze toch online blijven staan, ga ik dan wat anders doen, lunchen met een vriendin.”
Bedreiging docentAls de leraar over de profeet begint ‘gaan de handen voor de oren’Klassikaal praten over de vrijheid van meningsuiting is niet meer zo vanzelfsprekend. „Onderwijzers zoeken verbinding. Het is moeilijk om te zien dat dat niet meer lukt.”
OnderwijsAanhouding na bedreiging docent in R’dam om cartoon Na een bericht van een achttienjarige vrouw op sociale media werd een docent bedreigd. Die had een spotprent laten zien.
Vrijheid van meningsuitingLeraar voelt zich onveilig wegens ophef om vertonen Mohammed-cartoonEen leraar van het Pierson College in Den Bosch toonde een Mohammed-tekening tijdens de les. Foto’s daarvan belandden op sociale media.
StudentenhuisvestingDe student van nu woont thuis of in een studioSteeds minder studenten wonen op kamers. Ze hebben te weinig geld en blijven bij hun ouders. Of ze wonen, dankzij de huurtoeslag, in een eigen studio.
CartoonLeraar Rotterdamse middelbare school bedreigd om spotprentEen leraar van het Emmauscollege, een middelbare school in de Rotterdamse wijk Oosterflank, is bedreigd in verband met een spotprent die in een van de klaslokalen heeft gehangen.
CartoonDocent Rotterdams college bedreigd om spotprentEen docent van het Emmauscollege wordt bedreigd in verband met een spotprent die in een van de klaslokalen heeft gehangen. De politie neemt de bedreigingen „zeer serieus”.
OpinieDeze gewoontes moet de overheid loslaten om laaggeletterdheid tegen te gaanOm het leesonderwijs te verbeteren moet de overheid breken met een aantal hardnekkige gewoontes, schrijft een coalitie van hoogleraren Nederlands en onderwijsdeskundigen.
LiveblogZiekenhuizen schalen aantal operaties af om coronapatiënten te kunnen opvangenZiekenhuizen in heel Nederland annuleren of verplaatsen niet-acute operaties om het toenemend aantal coronapatiënten te kunnen ondervangen. Dat meldt persbureau ANP dinsdag.
LiveblogWeer meer besmettingen in Duitsland, mogelijk opnieuw avondklok in Parijs
Ongepast gedrag‘UvA nam klachten over grensoverschrijdend gedrag niet serieus’Vrouwelijke studenten trokken tussen 2012 en 2019 meerdere keren aan de bel over ongepast gedrag van een docent. De Universiteit van Amsterdam deed daar te weinig mee, blijkt uit onderzoek.
UniversiteitNa harde botsing met de bisschoppen is de Radboud universiteit niet langer katholiekDe Nijmeegse Radboud universiteit en het ziekenhuis zijn niet langer katholiek. Na jarenlang bestuurlijk gesteggel sneden de bisschoppen de banden door.
Hoger onderwijsKamer wil eind aan bindend studieadviesHet bindend studieadvies moet vervangen worden door een „enkel adviserend” advies, vindt een Kamermeerderheid. Nu mogen universiteiten en hogescholen eerstejaars studenten nog wegsturen bij te weinig studiepunten.
Column Paul SchefferDe schoolklas moet een vrijplaats blijvenDe schoolklas moet een vrijplaats zijn, schrijft Paul Scheffer. Hij reflecteert op de reacties na de moord op de Franse leraar Samuel Paty. „Onze hang naar conflictvermijding kan onbedoeld ruimte aan intolerantie geven.”
UniversiteitRadboud mag niet meer ‘katholiek’ heten De afgelopen jaren keurde de Bisschoppenconferentie kandidaat-bestuurders voor het Radboud UMC en de Radboud Universiteit af omdat zij „onvoldoende katholiek” waren.
Reportage Thuisonderwijs in IndonesiëZeven kinderen met één smartphone de heuvel opVeel scholen in Indonesië zijn al sinds het voorjaar dicht. Het thuisonderwijs hapert. „Arme plattelandskinderen leren nu 5 procent van wat ze op school zouden leren.”
Onthoofding Franse leraarNiet alles kan meer, in de klasNa de onthoofding van een Franse geschiedenisleraar zijn Nederlandse docenten onzeker wat nog wél mag.
OpinieWil Europa welvaart, dan bezuinigt het niet op wetenschapEU-geld voor wetenschap kan niet door nationale uitgaven vervangen worden, stellen Peter-André Alt, Pieter Duisenberg en Sabine Seidler.
CoronabesmettingenOok op scholen zijn er steeds meer corona-meningenLeraren, scholieren én ouders denken allemaal anders over de corona-maatregelen. Scholen worstelen ermee. „De maatschappij wordt weerspiegeld in de school.”
commentaarWalgelijke moord is terreuraanslag op vrij onderwijsEn weer trokken zondag tienduizenden Fransen naar pleinen overal in het land om pal te staan voor de vrijheid van meningsuiting.
Column Rosanne HertzbergerDe Willem Engels van deze wereld verpesten het voor de onderzoekende autonome burgerHet probleem van wetenschap is dat het een krachtig instrument is, maar dat de geloofwaardigheid en de flexibiliteit ervan ook makkelijk misbruikt kunnen worden door iemand om zijn gelijk te bevestigen.
Haga LyceumNieuwe directeur islamitisch Haga Lyceum stapt alweer opRasit Bal wilde rust brengen op het omstreden Haga Lyceum in Amsterdam, maar legt na vier maanden zijn functie neer.
Interview Wat maakt het leven de moeite waard?‘Het werd tijd dat ik naar mezelf keek, vond ik’Toen haar zoon problemen kreeg met school vertrok Josephine Rombouts met haar gezin naar de Schotse Hooglanden. „Daar was het systeem duidelijk. En anders zijn mocht.”
OnderwijsblogElke generatie lezertjes worstelt met leesplezierLaaggeletterdheid bij jongeren wordt gezien als het grote onderwijsprobleem van dit moment. Maar de overheid zag ‘het leesprobleem’ honderd jaar geleden ook al, schrijft Jacques Dane.
MaatregelenWaarom wel vliegen maar niet uit eten? Negen vragen over de nieuwe corona-maatregelenAlcoholverkoop stopt na 20.00 uur, maar de supermarkt niet. Restaurants moeten dicht, maar we mogen blijven vliegen. Hoe logisch en consequent zijn de maatregelen in de gedeeltelijke lockdown?

Meer Onderwijs...

Onderwijs (pagina 49) - NRC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5833

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.